Actueel

Vakantie voor minima 2016

Vaak hoor je mensen zeggen dat zij het jachtige bestaan niet zouden volhouden als zij niet een of enkele malen per jaar met een (korte) vakantie er tussenuit kunnen gaan.

Heel veel mensen met een minimaal inkomen kunnen eenvoudigweg nooit op vakantie, om de eenvoudige reden dat alle inkomsten opgaan aan vaste lasten en de eerste levensbehoeften.

Vooral arme gezinnen met kinderen zouden blij zij als zij eens een weekje “lekker weg” zouden kunnen gaan. Voor die gezinnen hebben PCI Gouda en Vincentius Gouda een project opgezet in Gouda en directe omgeving.

Het doel van het vakantieproject is om gezinnen en alleenstaanden die door persoonlijke omstandigheden al lange tijd niet van een vakantie hebben kunnen genieten, een week onbezorgd vakantieplezier te bezorgen. Voor 2016 is daartoe een project opgezet dat erin voorziet dat maximaal 10 gezinnen met kinderen en/of alleenstaanden een week onbezorgd op vakantie kunnen gaan.

Doelgroep en criteria deelname

De doelgroep wordt gevormd door arme (eenouder)gezinnen en alleenstaanden.

Criteria om voor deelname in aanmerking te komen zijn:

  • minstens 3 jaar niet met vakantie hebben kunnen gaan
  • minstens een jaar een inkomen hebben van maximaal 115% van het sociale minimuminkomen
  • een indicatie van een psycho/sociale/maatschappelijke instelling (bijv. Kwadraad)
  • ingeschreven bij de voedselbank
  • woonachtig in Gouda of directe omgeving.

Inmiddels werden 5 gezinnen aangemeld. De gezinnen worden op basis van de eerdergenoemde criteria vooraf gescreend door de ingestelde werkgroep met als voorportaal voor de gezinnen de consulent van een maatschappelijke instelling.

Werving, projecten en overige activiteiten

  • Overzicht van zaken die door PCI behandeld werden in 2015 vindt u hier
  • De PCI heeft niet genoeg geld om alle mensen te kunnen helpen. De meest schrijnende gevallen worden zoveel mogelijk ondersteund. Om meer armslag te krijgen, organiseert PCI-Gouda extra activiteiten zoals een Paasmarkt en een Kerstmarkt. Ook dit jaar worden in de beide kerken (Aalberseplein en Krugerlaan) weer gezellige markten gehouden. Er wordt tijdens deze markten veel PCI-wijn verkocht. Ook worden herdenkingskaarsen en stukjes en artikelen die bij Pasen resp. Kerstmis passen aangeboden.
  • Tegen Kerstmis bezorgt de PCI in samenwerking met de Vincentiusvereniging een kerstpakket op zo’n 125 adressen.
  • Belastingaangifte. Het duurt tot het voorjaar voordat we met z’n allen onze belastingaangifte moeten invullen. Weet u dat de PCI een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is? Een gift aan de PCI-Gouda kunt u (onder voorwaarden) aftrekken van de belasting. Het is ook mogelijk om een zogenaamde notariële schenking te doen. Dat is nog gunstiger. Zie Gift en belastingen.